b

Civis et Patria

Konkurs na projekt edukacyjny: "Małopolska – moje miejsce na ziemi, moja mała ojczyzna” W roku szkolnym 2009/2010 oraz 2010/2011 uczniowie naszej szkoły wzięli udział w wojewódzkim konkursie na projekt edukacyjny: "Małopolska – moje miejsce na ziemi, moja mała ojczyzna” organizowanym przez Małopolskiego Kuratora Oświaty.

Celem konkursu była popularyzacja wiedzy o własnym regionie, społeczeństwie, historii, przyrodzie, dziedzictwie kulturowym, budowanie poczucia odpowiedzialności za miejsce, w którym się żyje oraz rozwijanie zainteresowań uczniów i doskonalenie ich umiejętności pracy w zespole. Udział w konkursie polegał na zaplanowaniu i zrealizowaniu przez szkołę działań z zakresu historii regionu (z uwzględnieniem historii najnowszej), kultury regionu (obrzędy, tradycje, zabytki, miejsca kultu religijnego ), przyrody regionu (walory krajoznawcze, turystyczne, ochrona przyrody) oraz odnajdywania miejsc pamięci narodowej. Efektem działań uczniów były przewodniki, które przybliżają region Pienin społeczności szkolnej oraz prezentacje multimedialne. W maju po zakończeniu konkursu należało przesłać sprawozdanie z wyżej wymienionych działań do Wojewódzkiej Komisji Konkursowej powołanej przez Małopolskiego Kuratora Oświaty. Komisja wyłoniła małopolskie gminy, w których szkoły najlepiej przygotowują dzieci i młodzież do uczestnictwa w życiu społecznym, kulturalnym i gospodarczym regionu oraz kształtują w sposób nowoczesny postawy patriotyczne i obywatelskie dzieci.
Dla zwycięskich gmin przewidziane były dyplomy, a dla szkół - certyfikaty CIVIS ET PATRIA. W 2010r. Szkoła Podstawowa ze Szlachtowej znalazła się w finale szkół walczących o certyfikat, lecz certyfikatu nie otrzymała. Postanowiliśmy ponownie zawalczyć o certyfikat w kolejnym roku szkolnym. Z niecierpliwością oczekiwaliśmy na werdykt jury komisji konkursowych w czerwcu 2011r. i doczekaliśmy się sukcesu. Otóż weszliśmy do finału szkół małopolskich walczących o certyfikat, a następnie dowiedzieliśmy się, że Szkoła Podstawowa w Szlachtowej otrzymała certyfikat - CIVIS ET PATRIA.

Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II
ul. Jana Pawła II 25
34-460 Szlachtowa
tel: 18 262 01 00

© 2016 Szkoła Podstawowa w Szlachtowej. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Strona używa plików Cookies.
Czytaj więcej